miercuri, 23 martie 2011

Subiect la intamplare...Astazi voi trata o problema de intalnita si putin deranjanta in anumite situatii.

Am ales SUGHITUl, pentru ca de 2 zile am crize de sughit si orice as face, cu greu il pot opri.M-am documentat, am aplicat metode care mai de care, si acum vreau sa vi le impartasesc, ca sa va fie de ajutor in momentul cu pricina.

Sughitul, zgomotul laringian redat prin grupul de sunete "hac!", consta intr-o inspiratie brusca, terminata subit de parca ar fi fost anume oprita de ceva sau cineva.

Sughitul este o actiune involuntara si reflexa, dar si extrem de neplacuta si jenanta, mai ales cand se intampla intr-o sedinta, la o masa cu persoane mai putin cunoscute sau in timpul unei expuneri.

De regula, sughitul apare dupa o masa copioasa ori un lichid baut prea lacom, dupa ingestia unor alimente iritante pentru stomac, cum ar fi piperul, boiaua sau ardeiul iute, bauturi alcoolice concentrate.

Cauzele sughitului

Se disting trei cauze principale ale sughitului:

1. Cauze locale organice care actioneaza reflex asupra centrilor sughitului:
distensia stomacului prin ingurgitarea rapida, masiva (mese abundente), aerogastrie, aerofagie, aerogastrocolie; ingestie de alimente picante, condimentate, alcool, consum de lichide gazoase, reci sau fierbinti; gastrite, perforatie gastrica, cu peritonita ulcer duodenal, hernie diafragmatica, hernie hiatala; pancreatita, neoplasm pancreatic; afectiuni intestinale (enterite, colite, parazitoze intestinale, ocluzie intestinala); afectiuni ale colecistului; apendicita acuta sau cronica; litiaza renala, infectii urinare; afectiuni ginecologice si sarcina; peritonite, abcese subfrenice; pneumonii de lob inferior, pleurezii, cancer pulmonar; pericardite uscate sau cu lichid; infarct miocardic posterior sau inferior; tumori mediastinale, esofagiene, diverticuli esofagieni, esofagite; emotii;· rar, parul in urechea externa, herpes zoster, varicela, retentia urinara, post anestezie generala.

2. Conditii patologice generale, toxice, infectioase, ce actioneaza asupra sughitului pe cale umorala-sangvina (uremie in insuficienta renala, insuficienta hepatica grava cu fenomene toxice, acidoacidoza diabetica, guta, spasmofilie, alcoolismul acut).

3.
Conditii neuropatologice actionand direct asupra centrilor nervosi superiori: encefalie, hidrocefalie, hipertensiune intracraniana, tumori cerebrale, epilepsii, sifilis, afectiuni psihiatrice.

Uneori nu se poate depista o cauza a sughitului. Atunci putem vorbi de sughit nevrotic sau psihogen.

Este important de diferentiat sughitul datorat unei situatii benigne, incidentale, legate de alimentatie (cantitatea, tipul alimentelor sau lichidelor) fata de situatia in care sughitul este doar un simptom initial (in cadrul bolilor acute chirurgicale, neurologice, infectioase sau tumorale).

Tratamentul vizeaza in primul rand cauza. Chiar daca aceasta nu se descopera imediat trebuie facut un tratament simptomatic, pentru ca sughitul pe langa faptul ca este neplacut, jenant, incomod, poate deveni o cauza de prabusire a organismului prin nealimentare, nesomn, neliniste, suferinta.

Metoda de tratament

Mijloacele recomandate de tratament sunt numeroase si se adreseaza in special nervilor frenici si vagi, apoi sistemului nervos. Multe mijloace sunt empirice sau semiempirice, toate incearca sa scurtcircuiteze reflexul de sughit, sa rupa cercul vicios. Faptul ca sunt recomandate atat de multe metode, arata ca niciuna nu are o eficacitate unanima (fiecare reusind in anumite cazuri, esuand in altele). De aceea, este bine sa fie cunoscute cat mai multe pentru a le putea incerca, pe fiecare, la nevoie.

Mijloace simple - empirice:


-aspiratie brutala de aer, oprirea prelungita a respiratiei dupa o inspiratie fortata, cu blocarea diafragmului, eventual cu urechile si narile astupate;

-respiratii profunde, repetate in serie;

-putin otet sau zahar pe limba;

- gargara cu apa de la gheata sau cu bautura fierbinte;

- ingerarea unei mari cantitati de apa, cu inghitituri fortate, repetate, cu trunchiul aplecat inainte;

- masaj intens, profund in regiunea cervicala, C 3, 4, 5, posterior sau aplicare pe ceafa in aceasta zona de apa rece, gheata;

-compresia unui glob ocular sau a unui sinus carotidian;

-excitatie nazala sau faringiana cu o pana sau hartie pentru a provoca stranut;

- manevre de provocare a vomei;

-compresie abdominala, epigastrica, direct sau prin flexia genunchilor pe abdomen, aplicari de comprese reci sau calde pe abdomen.Cam asta ar fi totul.Sper ca a fost de ajutor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu