duminică, 16 iunie 2013

Ce este un atac de panica?

Zilele trecute am vazut un reportaj la televizor despre atacurile de panica, si mi-am dat seama ca stiu destul de putine detalii despre aceasta stare.Nu este niciodata prea tarziu pentru a invata lucruri noi, asa ca m-am gandit ca este important sa va impartasesc si voua cateva detalii cu privire la astfel de atacuri de panica, si cum trebuie sa reactionati atunci cand aveti unul sau cineva apropiat sufera un astfel de atat.

Atacul de panica este un episod sau un acces brusc de panica intensa sau anxietate, caracterizat in mod special de o temere nefondata, ce cauzeaza simptome ingijjoratoare, precum batai de inima necontrolate, transpiratie excesiva, senzatie de sufocare, frisoane, tremuraturi, ameteli si senzatii de durere toracala.
Aceste atacuri de panica sunt forme de raspuns ale corpului sub conditii de stres sau emotii puternice.Totul tine de psihic.Diferite traume, emotii puternice sau intamplari, fac in asa fel incat, organismul sa se exteriorizeze prin accese de scurta durata.Problema ingrijoratoare este ca, individul, are o stare incontrolabila de frica, de ganduri contradictorii ce duc la aparitia acestor simptome ingrijoratoare.
De obicei, durata unui astfel de episod este de 5-20 de minute, si apare brusc, atunci cand nu ne asteptam.
Din pacare, sursa acestor atacuri nu este 100% cunoscuta, fiind pusa pe seama unor situatii pe care o persoana incearca sa le evite, sau amintiri si ganduri ce ii pot influenta starea de spirit pe termen lung, sau pe baza unor probleme la nivelul neurotrasmitatorilor de la nivel cerebral.

Momentele in care ele survin, nu pot fi precizate!Atacurile de panica pot surveni oricand, chiar si in timpul desfasurarii activitatilor normale, precum mersul la serviciu, cina in oras sau diferite alte situatii.Acestea debuteaza intens, si simptomele sunt asemanatoare unui infarct miocardic, astfel ca majoritatea persoanelor pun atacurile de panica pe seama problemelor de cord.

De asemnea, episoadele de panica nu sunt caracteristice copiilor, pentru ca in general, ei nu detin o frica intensa fata de anumite lucruri, asa ca daca acestea se intensifica, este recomandat sa apelati la un ajutor specializat pentru determinarea cauzelor.

Cauzele atacurilor de panica nu pot fi prevenite, insa pot fi reduse la numar cu un tratament adecvat: medicamentos sau terapia alaturi de un specialist.
Aceste tipuri de tratamente pot fi recomandate de medic, si vor rari episoadele spontane ce afecteaza viata cotidiana.Comunicarea este foarte importanta pentru depasirea acestor situatii.Fiti deschisi fata de apropiati, si cautati un sprijin moral atunci cand simtiti ca lucrurile va coplesesc, iar atunci cand atacul isi face debutul, incercati sa ramaneti calmi, sa respirati regulat si ritmic, si sa cereti ajutor celor din jur.

Insa pentru a nu fi pus in astfel de situatii, este important sa ne fim atenti la factorii care ne induc o stare de disconfort si care reprezinta o amenintare pentru psihic, si mai tarziu pentru fizic.
Pentru unele persoane, zonele aglomerate, situatiile critice sau chiar si cele neprevazute, pot fi declansatorii unui episod de panica intensa.Pentru a le evita, este recomandata renuntarea la cofeina, alcool si draguri, pentru ca acestea intretin starea de alerta a creierului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu