vineri, 6 martie 2015

Movie of the week

Indiferent ca suntem persoane religioase sau nu, cu totii cunoastem faimoasa si frumoasa poveste a lui Moise. Pe seama acestei povesti au fost realizate multe filme si animatii, insa cel mai recent care a aparut pe piata si mi-a atras atentia de ceva vreme a fost filmul Exodus: Gods and Kings. Filmul este realizat pe baza acestei povesti si pot sa zic ca are o acuratete fenomenala.


Filmul nu pot sa zic ca este o capodopera si merita un Oscar, insa regia este foarte buna, actorii foarte buni, si astfel rezultatul este unul pe masura. Sunt multe lucruri care mi-au placut si displacut, si am sa evidentiez unele din ele pentru a va face o idee despre film. Nu am sa incep cu lucrurile "rele" pentru ca nu prinde bine la film... Prin urmare, cel mai apreciat lucru al filmului este faptul ca aceste se desfasoara intr-o constanta actiune, momentele siropoase sunt putine si izolate, cele de drama la fel, iar cele cu batalii, catastrofe si toate cele sunt peste tot si foarte bine sincronizate intre ele. Se poate vedea clar si inca din trailer ca filmul a avut un buget considerabil, efectele speciale, fiind realizate foarte bine, lasand foarte putin spatiu de observabilitate pentru ochiul uman. Discursurile personajelor sunt foarte inteligente si deloc plictisitoare, iar metodele de a repara o greseala, sau rezolva o problema de catre anumite personaje desi cam drastice sunt foarte bine gandite.

In ceea ce priveste minusurile filmului sunt destule dar, doar putine dintre ele pot sa zic ca mi-au afectat placerea de a viziona in continuare filmul. Unul dintre ele, este imaginea lui Dumnezeu; ma asteptam ca Dumnezeu sa aibe o imagine mai spirituala, mai straveche decat lumea insasi, o voce interioara... Cu toate astea, regia a ales sa-L evidentieze prin simplul chip al unui copil nu mai mare de 7-8 ani, care ii tine predica lui Moise. Insasi conversatia dintre Moise si Dumnezeu nu este una foarte reusita, ea mai mult semanand cu un plan de lupta, o pregatire de razboi intre doua mari natii si mai putin probabil o negociere, o salvare spirituala a ambelor tabere.

In acelasi timp, marele faraon Ramses nu este jucat chiar foarte bine de actor, el lasand impresia aproape pe toata durata filmului ca nu stie ce are de facut... Nu stie sa-si joace rolul de rege, si-a uitat propriile replici, si in acelasi timp incearca sa para un tiran care nu stie daca cum e sa fii rau.
Lista cu lucruri rele si bune poate continua, si ma pot lungi, povestindu-va tot filmul, insa nu vrea sau stric imaginea filmului pentru ca acesta este unul bine pus la punct care merita vazut!
In ciuda faptului ca are 2 ore si 30 de minute, actiunea este putin inghesuita pentru a putea fi prezentata toata, astfel ca actiunea nu este plictisitoare si are o continuitate.

Pe scurt, va recomand cu mare drag sa il vizionati la orice ora din zi, si va pot garanta ca nu va veti plictisi de el.

Un comentariu: