sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Ajutorul poate fi acolo unde nu il cauti

Sunt momente in care vei simti ca ai nevoie de ajutor, de un umar pe care sa plangi, de cineva care sa-ti spuna ca totul va fi bine, dar din nefericire, in acele clipe, de cele mai multe ori, suntem singuri. Prietenii nu sunt intotdeauna acolo sa te ajute, si nici noi nu putem fi 100% deschisi cu ei, desi ne-am dori foarte mult acest lucru. Nu este un lucru gresit sau de damnat sa nu vrei sa iti impartasesti toate gandurile, frustrarile si durerile cu prietenii. Defapt, este chiar indicat sa ne impunem o anumita limita, si sa fim cat se poate de precauti atunci cand impartasim altora suferintele si bucuriile, pentru ca viata nu ne scoate in drum oameni perfecti, asa ca mai bine previi situatiile neplacute decat sa le creezi. Uneori, prietenii asemeni noua, se pot simti impovarati de cantitatea informatiilor care ajung la ei, astfel ca vor reactiona intr-un mod care ar putea provoca rupturi ale legaturilor care s-au format, si implicit a prieteniei care ne leaga. Intr-un timp relativ scurt, confidentul iti poate deveni inamic. Si totusi, ce ne facem atunci cand simtim ca am ajuns la capatul puterilor, ca nimic nu mai merge bine, si ca avem nevoie de ajutor? Auto-motivarea ajuta foarte mult, mai ales daca esti o persoana puternica si sigura pe tine, dar daca nu esti, atunci ce varianta ai pentru a restabili pacea?

In primul rand, avem nevoie sa intelegem ca a venit momentul sa acceptam faptul ca avem o problema, o situatie pe care nu o putem controla. Acceptarea este importanta, si este primul pas pentru solutionarea problemei. Trebuie sa fim maturi, sa intelegem ca actiunile noastre sunt cele care au provocat dezechilibrul la care suntem supusi, si ca doar acceptand situatia, vom putea iesi din impas. Desigur ca pentru unii dintre noi, acest lucru poate fi destul de dificil, insa nu imposibil! Daca privim situatia calm si acceptam greselile facute, rezolvarea vine de la sine! Urmatorul pas important pentru cei care simt ca nu pot face fata unei situatii dificile pe cont propriu, este alegerea tipului de ajutor pe care il doresc. Unii vor alege sa se confeseze apropiatilor, parintilor, sau chiar unui duhovnic, dar sfaturile cele mai bune le gasim la un psiholog. Stiu ca este destul de greu sa facem acest pas, pentru ca de fiecare data cand auzim acest termen, ne panicam, si incercam sa gasim motive pentru a demonstra ca vizita la psihoterapeut nu este necesara.

De cele mai multe ori, termenul de psiholog este gresit interpretat, astfel ca pot aparea situatii destul de neplacute intre membrii familiei si persoana care are nevoie de ajutor, care cel mai probabil, considera ca ceilalti, il trateaza asemeni unui bolnav mintal. Ce este de inteles aici, este faptul ca exista o diferenta intre medicul psihiatru si psihologul. Cu ajutoru psihoterapiei, care poate include un numar variat de sedinte pentru stabilirea unui plan care sa ajute depasirea situatiei de criza, psihologul poate gasi o solutie imediata si de viitor pentru problemele comportamentale ale individului, analizand gandirea, constrangerile si temerile pacientului. Discutiile pe care pshilogul le are cu pacientul, trebuie sa fie libere, deschise si fara temeri, intocmai pentru a se putea gasi o solutionare rapida a problemelor. Desi poate parea dificil sa incepi o conversatie cu o persoana care nu te cunoaste si in care nu ai incredere, acest lucru te poate ajuta foarte mult.  Orice cabinet de psihologie in Bucuresti este pregatit cu personal de specialitate, care sa ofere ajutor si confort persoanelor care trec printr-o criza. Trebuie sa acceptam faptul ca nu este o rusine sa mergi la psiholog, ci chiar un lucru de admirat, pentru ca problemele nu se vor rezolva singure, iar gandurile negative si neacceptarea, sunt principalele cauze ale aparitiei depresiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu