miercuri, 8 februarie 2017

Tot ce trebuie sa stii despre lichidul de frana al masinii

Una dintre intrebarile care ii macina pe toti posesorii de automobile, este strans legata de lichidul de frana. Unii dealeri ne spun ca la unele masini, lichidul trebuie schimbat anual, iar la altele, din 2 in 2 ani, poate chiar si o data la 3 ani, dar care este pana la urma varianta corecta, si cum aflam cand este momentul oportun pentru a inlocui vechiul ulei de frana? Este ok sa schimbam lichidul atat de des, sau trebuie sa respectam termenul de valabilitate a produsului? Ce rol are lichidul de frana si cum poate el afecta buna functionare a masinii? 


Lichidul de franare este un fluid hidraulic cu proproprietati speciale, care ajuta la transferul presiunii imprimate pe placutele de franare, catre etriere (cu alte cuvinte, de a transfera presiunea de la un punct la altul). Pentru determinarea nivelului cantitatii de lichid de frana si calitatea acestuia, se realizeaza periodic teste, care ne ajuta sa determinam daca sistemul de franare functioneaza in parametri optimi sau necesita o investigatie amanuntita. Lichidul de frana nu este coroziv, si atunci cand cantitatea acestuia din rezervor se diminueaza, putem spune ca avem un prim semn ca sistemul de franare intampina probleme, astfel ca se va realiza o verificare la service pentru a preveni eventualele neplaceri si situatii neprevazute care ar putea pune in pericol integritatea sistemului de franare, componenta de o importanta vitala. Un test simplu de verificare a nivelului al lichidului de frana din rezervorul special se poate realiza cu usurinta, doar urmarind pe rezervor, linia care marcheaza nivelul optim.

Daca lichidul este de o culoare bruna/maronie si se afla sub linia indicatoare, poti adauga lichid de frana in rezervor care este indicat pentru automobilul tau. Important de retinut este faptul ca o nuanta mai inchisa a lichidului de frana si o cantitate scazuta a acestuia in rezervor, poate indica o uzura ridicata a placutelor de franare. In acest caz, nu iti ramane decat sa mergi cu masina la un service autorizat cu personal calificat in sistemele de franare, care iti poate oferi un raspuns si o solutie pentru aceasta problema care poate provoca daune fizice grave. Mai multe sfaturi lichid de frana si o lista de produse compatibile cu toate componentele sistemului de franare veti putea gasi pe internet dar si la dealerii autorizati care vor oferi toate informatiile necesare pentru cei care isi doresc o calatorie fara incidente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu