luni, 12 iunie 2017

DISPOZITIVE MEDICALE EFICIENTE SI PERFORMANTE CARE POT FACILITA MUNCA UNUI ASISTENT MEDICAL

De foarte multe ori aud diferite persoane afirmand ca asistentele medicale nu lucreaza suficient, ca asteapta doar atentii pentru a te baga in seama sau pur si simplu nu isi cunosc foarte bine meseria. Nu neg faptul ca exista posibilitatea ca unii asistenti medicali sa nu isi indeplineasca misiunea, adica cea de a ajuta si de a salva vieti, dar marea majoritate a personalului medical este competent si foarte atent cu persoanele bolnave si batranii, si afirm acest lucru in cunostinta de cauza! Datorita acestor mici neplaceri cauzate de intalnirile cu asistentii incompetenti sau nepregatiti corespunzator, li se pune o eticheta si celorlalti din aceasta breasla. Mama mea lucreaza ca asistent medical de mai bine de 10 ani, si in tot acest timp, si-a practicat meseria cu dedicatie si seriozitate, atat in tara cat si in afara, dar de fiecare data s-a lovit de aceleasi neplaceri si de acuzatii din partea pacientilor nemultumiti de conditiile din spitale pentru care ea nu este responsabila. Dar la noi in tara s-a lovit de cele mai multe blocaje ale sistemului din lipsa de personal si aparatura performanta. 

Daca in strainatate avea tot ce era nevoie pentru a-si ingriji pacientii pe care ii avea, la noi unii abia auzeau pentru prima data despre inaltator wc toaleta pentru persoane cu dizabilitati, iar acest lucru este cat se poate de trist si de grav pentru un sistem sanitar care isi doreste sa salveze cat mai multe vieti si sa se ingrijeasca corespunzator de batranii sai. Cred ca fiecare unitate medicala ar trebui sa aiba un minimum de dispozitive si accesorii de acest gen care sa usureze munca unui asistent medical competent. Un inaltator wc cu manere se poate gasi cu usurinta si pe internet, si are rolul de a ajuta batranii si bolnavii cu dizabilitati sa se acomodeze cu usurinta pe toaleta chiar si fara ajutorul personalului medical. Vorbim aici de accesorii care se pot folosi si instala cu usurinta si acasa, daca pacientul considera ca isi poate urma tratamentul si acasa, cu ajutorul unui asistent medical care ofera servicii de ingrijire batrani la domiciliu. 


In casele de batrani sau unitatile de ingrijire pentru persoanele cu dizabilitati, dotarile si aparaturile necesare pentru ingrijirea pacientilor se afla fie intr-o stare foarte proasta, fie lipsesc cu desavarsire iar acesta este un adevar dureros. Asistentii nu sunt responsabili de lipsa acestora, ci conducerea unitatii care ar trebui sa se autosesizeze si sa faciliteze munca personalului medical cu dispozitive medicale performante in orice salon. Nimeni nu intelege faptul ca un asistent medical este inainte de toate si el tot un om cu nevoi si probleme de sanatate la fel ca si ceilalti oameni, si ca va face atat cat poate cu resursele pe care le are la dispozitie. Orice intarziere, orice neatentie si neconcordanta cu parerile pacientilor insa este penalizata, dar nimeni nu se gandeste ca un asistent medical petrece 12 ore din zi sau poate chiar 24 de ore la locul de munca, fara sa manance sau sa mearga la toaleta datorita fluxului foarte mare de bolnavi de ingrijit. Un singur asistent medical nu se poate ingriji de mai mult de 2 pacienti in acelasi timp, astfel ca toate plangerile si acuzatiile le sunt adresate lor in principal din cauza lipsei de personal si a numarului crescut de bolnavi. Daca s-ar investi in aparatura performanta si dispozitive medicale, un asistent medical si-ar putea executa cu mai multa precizie si rapiditate toate task-urile, dar in primul rand, ar putea salva o viata mult mai repede!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu